Waarom sommige mensen geen groenten lusten.

Waarom sommige mensen geen groenten lusten.

Mijn kind lust geen groenten. Deze opmerking hoor ik vaak. Heel begrijpelijk en herkenbaar. Zelf ben ik opgevoed met een vader die alle soorten groenten klaarmaakte. Vaak ook nog met een salade erbij. Daarnaast een stukje vlees of vis en natuurlijk aardappelen, rijst of pasta. Als kind zat ik urenlang met een mond vol en slikte ik pas de hap door als het niet anders kon. Vaak met een lekker zoet toetje in het vooruitzicht.

Wanneer u als kind opgroeide met autoritaire ouders moest u gehoorzaam zijn. Vaak was er sprake van straffen: “als je je groenten niet eet dan…”. Als volwassene kunt u als gevolg hiervan minder tot geen groente meer willen eten.

Wanneer u als kind ouders had die gemakkelijk toegaven en u bijvoorbeeld (voor het eten) nog een koekje of snoepje mocht. Of “lust ik niet” werd geen strijd en al snel geaccepteerd. Hierdoor ontwikkelde u wellicht een grotere behoefte aan zoete smaken en staat u minder open voor nieuwe smaken.

Kinderen die opgroeiden met een enigszins verwaarloosde opvoedstijl, ouders waren niet strikt maar ook niet echt betrokken kunnen als gevolg hiervan zelf minder de behoefte tot fruit en groente hebben ontwikkeld en meer behoefte aan ongezonde snacks.

Ouders met gezag hadden een opvoedstijl waarbij ze betrokken waren bij hun kinderen, op een prettige maar wel controlerende wijze. Er werd naar het kind geluisterd maar er werden ook grenzen gesteld. Het kind werd bijvoorbeeld gestimuleerd om altijd het eten eerst te proeven. En kreeg de beloning in aandacht en liefde. Eenmaal volwassen is het proberen van nieuwe smaken een prettige gewoonte.

Waarom sommige mensen dus geen groenten lusten heeft voor een deel te maken met de opvoeding. Het bepaalt in hoeverre mensen nieuw smaken en onbekende groente durven te proberen. Het kan een grote uitdaging zijn maar voor een goede gezondheid wel een van levensbelang!

Welke stoffen zitten in groente?

Groente bevat voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De voedingsstoffen leveren een zeer grote bijdrage aan het functioneren van uw immuniteitssysteem, o.a. van groot belang in de strijd tegen Corona! Tevens heeft het eten van veel (verschillende) groenten een positief effect op uw lichaamsgewicht en algehele gezondheid.

Welke groenten lusten wij in Nederland wel?

Tomaat, wortel, sla, komkommer, ui, bloemkool, spinazie en sperziebonen

Welke groenten zijn er eigenlijk?

  • Bladgroenten: andijvie, sla, spinazie, raapstelen of postelein.
  • Kiemgroenten: taugé en alfalfa.
  • Koolsoorten: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savoiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi.
  • Overige groenten: witlof, paddenstoelen en champignons.
  • Peulvruchten: doperwten, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen of tuinbonen.
  • Stengelgewassen: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber of bamboe.
  • Uien: ui, knoflook, bosui of prei.
  • Vruchtgroenten: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, maïs, avocado en artisjok.
  • Wortel- en knolgewassen: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak of rettich.

 Welke groente zijn het gezondst?

Alle groenten zijn gezond. En elke groente heeft zijn eigen verhouding in gezonde stoffen.

Vaak adviseer ik om in ieder geval ook enkele groenten rauw te eten. Zo voorkomt u verlies van voedingstoffen. De paprika, wortel, sla, komkommer, tomaten, courgette, bloemkool, bleekselderij en natuurlijk de kiemgroenten zijn prima om rauw te eten. Zorg wel altijd dat u de groenten eerst goed afspoelt met water.

Wanneer groenten worden bereid heeft het mijn voorkeur om deze te stomen of te wokken. Zo min mogelijk in water bereiden, of het kookvocht verwerken in uw gerecht, bijvoorbeeld als basis voor saus.

Wij werken binnen Debelicious Voedingsadvies Purmerend met Vytal. De app kunt u 2 weken GRATIS uitproberen.

Er zijn wel meer dan 60 verschillende soorten groenten te koop. Aan u de stap om iets nieuws uit te proberen. Voor uw gezondheid van levensbelang!

 

Meer weten? Kijk op onze contactpagina

Met vriendelijke groet,

Deborah Brien

PS: Kijk ook eens op “Wat eet en drinkt Nederland?”

 

Geef een reactie