Heeft u een vitamine D tekort?

Heeft u een vitamine D tekort?

Hoe groot is de kans op een vitamine D tekort? Is dit erg? En wat is de functie van vitamine D ten opzichte van het Coronavirus. Misschien denkt u, ik haal genoeg uit mijn voeding. Of na een paar weken zon “tanken” kunt u er weer een jaar tegenaan? En heeft u zich al eens op vitamine D laten onderzoeken?

Kortom, heeft u een vitamine D tekort?

Vitamine D

Laten we het eens uitgebreider over vitamine D hebben. Waarom? Omdat heel veel mensen hier op dit moment een tekort aan hebben. Merkt u dat? Nee, dat merkt u (meestal) niet. Is dit erg? Ja, dat is erg. Deze vitamine zorgt voor sterkte botten, tanden en spieren en is onmisbaar. Daarnaast is vitamine D van groot belang voor een goede werking van het immuunsysteem. En dat is weer belangrijk in de strijd tegen corona! Kijk voor meer informatie op Voedingscentrum.

Vitaminen heeft u nodig, dat weet u. En de meeste vitamine krijgt u binnen door te eten en te drinken. Vitamine D is een aparte. Als u goed eet (dus voldoende variatie) en regelmatig buiten komt (zonlicht) zou u geen tekort moeten hebben… Echter hier zit het probleem.

1.   Wat is goed eten in relatie tot vitamine D?

Eet wekelijkse vette vis (zoals haring, zalm, makreel, forel). Lust u geen vis? Probeer uzelf voor te houden dat dit beter smaakt dan medicijnen… Na verloop van tijd gaat u het echt lekker vinden. Ook vlees en eieren leveren vitamine D maar niet zo veel als de vette vis. Eet u geen dierlijke producten? Dan is het slikken van een supplement vitamine D verstandig.

Toevoeging van vitamine D in voeding:

 • Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
 • In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en  halvarine.

Dus smeer op uw brood halvarine of margarine, ook als u het niet lekker vindt. Wederom, het smaakt beter dan medicijnen, of wissel af tussen roomboter en de halvarine/margarine.

Hoeveel vitamine D zit er in voeding?

 • Zure haring (per 100 gram) levert ongeveer 16 microgram (vraag na hoeveel uw haring weegt, misschien heeft u er meer dan 1 nodig!)
 • Runderlevergebakken (per 100 gram) levert ongeveer 3,5 microgram.
 • Gekookt ei (per 100 gram) levert ongeveer 1,6 microgram. Echter 1 ei weegt ongeveer 50 gram, u zou dus 2 eieren moeten eten om tot deze hoeveelheid te komen.
 • Halvarine (per 100 gram) levert ongeveer 7,5 microgram. Maar op 1 boterham zit ongeveer 6 gram halvarine/margarine en u eet waarschijnlijk geen 16 boterhammen per dag….

 2. Hoe vaak is regelmatig en wat doet zonlicht met uw vitamine D-aanmaak?

 • Alleen voeding met voldoende vitamine D is niet genoeg. Uw lichaam heeft ook de ZON nodig! En dat is lastig in ons land. In de winter is deze niet krachtig genoeg en in de zomer is de zon juist te krachtig en beschermen we ons optimaal.
 • Toch adviseer ik u in de zomer zeker 3x per week ongeveer 10 min in de zon door te brengen. Zelfs met factor 15 tot 30 zonnecrème maakt uw lichaam nog vitamine D aan. Hoe donkerder uw huid hoe langer u in de zon moet doorbrengen voor hetzelfde effect.
 • Echter… onze zomer geeft niet genoeg vitamine D om ons ook door de winter te helpen. Zelfs als de zon goed schijnt. Daarnaast eten de meeste mensen niet genoeg producten met (toegevoegd) vitamine D om tekorten in de winter te voorkomen.

3. Hoeveel vitamine D heeft u eigenlijk nodig?

 • Volwassenen 19-70 jaar – ongeveer 10-15 microgram (ug of mcg) per dag.
 • Boven de 70 jaar – ongeveer 20 microgram per dag.
 • Als uw huid erg donker is, u komt weinig buiten (ook in de zomer) of u gebruikt heel veel medicijnen, kan de behoefte hoger zijn.

Conclusie: Wacht niet langer en ga naar de huisarts. Laat uw bloed testen op een vitamine D tekort. Kans is groot dat u supplementen nodig heb. Ga niet zelf dokteren daarmee loopt u gezondheidsrisico’s!

Of maak vrijblijvend een afspraak. Samen kijken we naar uw vragen, individuele klachten, wensen en behoeftes.

Gezonde groet,

Debelicious Voedingsadvies Purmerend