Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat we onder suiker verstaan:
Wat is suiker?
Suiker is een verzamelnaam voor alle soorten suikers in de voeding. Het kan van nature in een product zitten zoals in: melk (lactose) en fruit (fructose). Ook kan het worden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals in sportdrankjes of snoep (maltose). En natuurlijk gebruiken we suiker in zijn pure vorm zoals bijvoorbeeld tafelsuiker (sacharose) of druivensuiker (glucose).
Waar halen we suiker vandaan?
- Kristalsuiker komt uit de wortel van de suikerbiet uit Nederland.
- Rietsuiker komt uit het sap van de stengel van suikerriet uit tropische landen.
- Palmsuiker komt uit het sap van een aantal palmboom-soorten.
- Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de bloesems van de kokosnootpalmboom.
- Ahornsiroop (maple syrup) wordt getapt uit de Esdoorn en ingedikt.
- Moutsuiker (maltose) wordt gemaakt van gerst maar kan ook worden gemaakt uit andere granen.
- Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suiker en 20% uit water en is een bijproduct van de bij.
Al deze natuurlijke producten kun je suiker noemen en worden vaak toegevoegd aan producten en zijn dus “toegevoegde suikers”.
Toegevoegde suikers:
In de voedingsmiddelenindustrie, horeca of thuis worden vaak deze suikers toegevoegd. Zoals: agavesiroop, kristalsuiker, rietsuiker, honing, kokosbloesemsuiker of glucose-fructosestroop.
Is er een verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers?
Wat betreft de verwerking in het lichaam is er geen verschil. Suiker is suiker.
Zijn koolhydraten suikers?
Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose (=suiker) maar is ook onze primaire energiebron! Ons lichaam (de hersenen en rode bloedcellen) kunnen niet zonder koolhydraten en ja, het is dus van levensbelang! Wanneer we echter te weinig energie verbruiken, bewaart het lichaam tijdelijk de glucose als glycogeen in de lever en spieren. Zo wordt een voorraad glucose opgebouwd. Die kan van pas komen als je snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld bij een grote inspanning.
Conclusie: Koolhydraten, natuurlijke suikers of toegevoegde suikers het wordt allemaal als glucose in het lichaam gebruikt of bewaart. Dit kan een belangrijke oorzaak van overgewicht zijn.
Zoekt u meer informatie over suiker en andere onderwerpen? Maak vrijblijvend een afspraak. Samen kijken we naar uw vragen, individuele klachten, wensen en behoeftes.
Gezonde groet,
Debelicious Voedingsadvies Purmerend.