Is suiker van levensbelang?

Is suiker van levensbelang?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat we onder suiker verstaan.


Wat is suiker?

Suiker is een verzamelnaam voor alle soorten suikers in de voeding. Suiker kan van nature in een product zitten zoals in: melk (lactose) en fruit (fructose) of worden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals in sportdrankjes of snoep (maltose).

En natuurlijk gebruiken we suiker in zijn pure vorm zoals bijvoorbeeld in tafelsuiker (sacharose) of druivensuiker (glucose).

Waar halen we suiker vandaan?

Kristalsuiker komt uit de wortel van de suikerbiet uit Nederland. Rietsuiker komt uit het sap van de stengel van suikerriet uit tropische landen. Palmsuiker komt uit het sap van een aantal palmboom-soorten.

Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de bloesems van de kokosnootpalmboom.

Ahornsiroop (maple syrup) wordt getapt uit de Esdoorn en ingedikt.

Moutsuiker (maltose) wordt gemaakt van gerst maar kan ook worden gemaakt uit andere granen.

Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suiker en 20% uit water en is een bijproduct van de bij.

Al deze natuurlijke producten kun je suiker noemen en worden vaak toegevoegd aan producten en zijn dus “toegevoegde suikers”.

 

Toegevoegde suikers:

In de voedingsmiddelenindustrie, horeca of thuis worden vaak deze suikers zoals agavesiroop, kristalsuiker, rietsuiker, honing, kokosbloesemsuiker of glucose-fructosestroop toegevoegd.

 

Is er een verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers?

Wat betreft de verwerking in het lichaam is er geen verschil. Suiker is suiker.

 

Zijn koolhydraten suikers?

Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose (=suiker) maar is ook onze primaire energiebron! Ons lichaam (de hersenen en rode bloedcellen) kunnen niet zonder koolhydraten. Wanneer we echter te weinig energie verbruiken, bewaart het lichaam tijdelijk de glucose als glycogeen in de lever en spieren. Zo wordt een voorraad glucose opgebouwd. Die kan van pas komen als je snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld bij een grote inspanning.

 

Conclusie: Koolhydraten, natuurlijke suikers of toegevoegde suikers het wordt allemaal als glucose in het lichaam gebruikt of bewaart en kan een belangrijke oorzaak van overgewicht zijn.

 

 

 

 

Geef een antwoord