Vegetarische vleesliefhebbers

Een vegetarische vleesliefhebber?

Dat veel mensen minder vlees eten is zelfs bij de verstokte vleesliefhebber inmiddels wel bekend. Vegetarisch eten is al jaren zijn “geitenwollensokkenimago” kwijt. Mensen zien meer en meer het belang in van een gezonder eetpatroon. Maar natuurlijk is ook dierenwelzijn en het klimaat een belangrijke reden tot het verminderen van de vleesconsumptie. Bent u een vegetarische vleesliefhebber?

Een flexitarisch eetpatroon (paar keer per week vlees) is minstens even gezond als een dieet met vlees. Een eetpatroon met een goede afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel bewerkt vlees zeer ongezond is. Het verhoogt het risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2. Meer info vindt u hier.

Maar hoe doet u dat, vlees minderen?

Kunt u uzelf nog wel vleesliefhebber noemen of moet u zich hiervoor schamen? Allereerst, schamen zeker niet! Geniet van uw stukje vlees wanneer u daar behoefte aan heeft. Maar weet u dat de vegetarische keuken, dus zonder vlees of vis, heel veel smakelijke gerechten kent? Het kan dus een echte aanvulling zijn op uw wekelijkse maaltijden. Soms kan iets nieuws proberen een prettige verassing zijn! In de praktijk is het echter niet altijd even makkelijk toe te passen. Veel mensen eten geregeld het zelfde gerecht waarvan de smaken herkenbaar zijn.

Hoe stapt u dan over naar een vegetarische menu?

Heel eenvoudig, dat doet u niet. Wat kunt u dan wel doen? Kijk eens in de supermarkt naar de afdeling vegetarische producten of laat u inspireren. Stelt u zich voor dat het een stukje vlees (of vis!) is. Combineer het op dezelfde manier als u gewend bent en ontdek wat de smaak met u doet. Soms kan het wennen zijn maar dat is een onbekend gerecht wel vaker. Wanneer u hiervoor open staat kan dit het begin zijn van een gezondere, duurzamere en smakelijke aanvulling op uw huidige maaltijd. En ja, u mag uzelf een vegetarische vleesliefhebber noemen…

 

Zoekt u een betrouwbare, deskundige BGN-Gewichtsconsulent die u met adviezen, tips en goede begeleiding een steuntje in de rug kan geven?

Kijk dan op eens naar de Vytal app of neem contact op met Debelicious Voedingsadvies.

Geef een reactie